6989 – MANTAR VE MEDİNE’NİN ACVE HURMASI

MANTAR VE MEDİNE’NİN ACVE HURMASI

6989 – Ebu Sa’îd ve Câbir radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resülullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: “Mantar kudret helvası (nevi)ndendir. Suyu göze şifadır. Acve hurması cennettendir ve cinnete karşı şifadır.”

6990 – Râfi’ İbnu Amr el-Müzeni radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Acve (ismindeki Medine hurması) ve Sahra (adındaki Mescidi Aksa’da yer alan taş) cennettendir.”

Râvi Abdurrahman derki: “Ben sahra kelimesini şeyhimin ağzından dinledim.”

6991 – Ebu Übey İbnu Ümmi Haram radıyallahu anhüma arılatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Sinameki ve sennüt (yani tereyağı tulumuna konulan bal veya dereotu) yemenizi tavsiye ederim. Çünkü bu iki şeyde sâm’dan başka her hastalığa karşı şifa vardır.”

“Ey Allah’ın Resülü sâm nedir?” diye sorulmuştu. “Ölüm!” buyurdular.”

Râvi Amr dedi ki: “İbnu Ebî Able’nin söylediğine göre, sennüt dereotudur, bazı başka alimler de “Bilakis, yağ tulumuna konan baldır, şairin şu beytinde sennüt bu mânadadır” demiştir.

“Onlar tereyağı tulumundaki bal ile tereyağı gibidirler, aralarında hıyanet yoktur. Onlar komşularına hile yapılmasına da mâni olurlar.”