5489 –ALEYHİSSALÂTU VESSELÂM’IN İSMİ VE NESEBİ

ALEYHİSSALÂTU VESSELÂM’IN İSMİ VE NESEBİ

5489 – Buhâri merhum “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın bi’setine (peygamber olarak gönderilişine) tahsis ettiği babta der ki: “O, Allah’ın elçisi Muhammed İbnu Abdillah İbni Abdilmuttalib İbni Hâşim İbni Abdi Menâf İbni Kusayy İbni Kilâb İbni Mürre İbni Ka’b İbni Lüeyy İbni Gâlib İbni Fihr İbni Mâlik İbni’n-Nadr İbni Kinâne İbni Huzeyme İbni Müdrike İbni İlyâs İbni Mudar İbni Nizar İbni Ma’add İbni Adnân’dır.”

Buhâri, Menâkıbu’l-Ensâr 28.

5490 – Vâile İbnu’l-Eska’ radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

“Allah Teâla hazretleri, İsmâil’in evlatları arasından Kinâne’yi seçti, Kinâne’den Kureyş’i seçti, Kureyş’ten Beni Haşîm’i seçti. Beni Hâşim’den de beni seçti.”

Müslim, Fezail 1, (2276).

5491 – Cübeyr İbnu Mut’im radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

“Benim beş ismim var: Ben Muhammed’im, ben Ahmed’im, ben Allah’ın benimle küfrü mahvedeceği el-Mâhî (mahvedici)yim. Ben Hâşir (toplayıcı)yım, insanlar benim arkamda haşredilecektir. Ben Âkıb (sondan gelen)im, benden sonra peygamber gelmeyecektir.”

Buhâri, Menâkıb 17, Tefsir, Saff 1; Müslim, Fezâil 125, (2354); Muvatta, Esmâu’n-Nebî 1, (2, 1004); Tirmizi, Edeb 67, (2842).

5492 – Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

“Allah Teâla hazretleri, Kureyşlilerin şetmlerini (hakâretâmiz sözlerini) ve lânetlerini benden nasıl çevirdiğine hayret etmiyor musunuz? Onlar zemmedilen birine şetmediyorlar, zemmedilen birine lanet okuyorlar, ben ise (Muhammed’im) övülmüşüm.”

Buhâri, Menâkıb 17; Nesâi, Talâk 25, (6, 159).