722 – FURKAN SÛRESİ

FURKAN SÛRESİ

722 – İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ), “O gün zâlim kimse ellerini ısırıp: “Keşke Peygamberlerle berâber bir yol tutsaydım, vay başıma gelene, keşke falancayı dost edinmeseydim. And olsun ki beni, bana gelen Kur’ân’dan o saptırdı. Şeytan insanı yalnız ve yardımcısız bırakıyor” der” (Furkân 27-30) meâlindeki âyet hakkında şu açıklamayı yaptı: “Ayette zikri geçen zâlim Ukbe İbnu Ebi Muayt’tır. Zikri geçen dost (halil) da Ümeyye İbnu Halef’tir. Dostum Übeyy olduğu da söylenmiştir.

(Ayetin inişi bunlarla ilgilidir). Şöyle ki: Ukbe bir yemek hazırlayarak Kureyş’in eşrafını dâvet eder. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) da onların arasındadır. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), “Ukbe kelime-i tevhidi söylemedikçe, yemekten almayacağını” söyledi. Ukbe bu isteği yerine getirdi. Bunun üzerine dostu olan Ümeyye İbnu Halef veya Übeyy ona gelerek:

“- Sâbiî mi oldun?” dedi. Ukbe:

“- Hayır, ancak yemek yemeden evimden ayrılmasından utandım”

diye cevap verdi. Übeyy:

“- Öyleyse, gidip onun yüzüne tükürmezsen ben de senden râzı olmayacağım!” dedi. Ukbe, bu talebe müsbet cevap vererek, isteneni yaptı. Ceza olarak Bedir günü yakalanıp idam edildi.

Bu rivayetin kaynağı asılda gösterilmemiştir. Ancak rivayeti mana olarak, Taberî Tefsir’inde (18, 6), İbnu Abbâs rivayeti olarak kaydeder. Ayrıca, El-Vahidî, Esb bu’n-Nüzül’da (s. 191); Suyüti, ed-Dürrü’l-Mensûr da (5, 68) kaydetmiştir.

723 – İbnu Mes’ud (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’e:

“- Hangi günah daha büyük?” diye sordum. Şu cevabı verdi:

” Seni yaratmış olduğu halde Allah’a ortak koşmandır!”

“- Sonra hangisi gelir?” dedim.

” Seninle beraber yiyecek korkusuyla çocuğunu öldürmendir!” dedi.

Ben tekrar:

“- Sonra ne gelir?” dedim.

” Komşunun helâlliği ile zina etmen!”dedi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın bu sözlerine te’yiden şu mealdeki âyet nazil oldu:

“Onlar ki, Allah’ın yanına başka bir Tanrı daha (katıp) tapmazlar, Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar, zina etmezler. Kim bunlardan birini yaparsa cezaya çarpar” (Furkan 68).

Buharî, Tesfir, Furkân 2, Bakara 3, Edeb 20, Muharib’in 20, 46; Müslim,İman 141, (86); Ebu Davud, Talâk 50, (2310); Tirmizî, Tefsir, Furkân (3181).