6423 – CENAZE GEÇERKEN AYAĞA KALKMAK

CENAZE GEÇERKEN AYAĞA KALKMAK

6423 – Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam’ın yanından bir cenaze getirilmişti, derhal ayağa kalktı ve: “Ayağa kalkın, zira ölümde korku ve dehşet vardır” buyurdu.”

6424 – Ubade İbnu’s-Samit radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir cenazeyi teşyi edince, cenaze lahde (mezardaki hususi oyuğa) konuncaya kadar oturmazdı. (Bir defasında), bir yahudi alimi gelerek: “Ey Muhammed! (Bu sünnetin çok güzel.) Biz de böyle yapıyoruz!” dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam hemen oturarak, cemaate emretti: “(Oturun ve) yahudilere muhalefet edin!”

6425 – Ebu Rafi’ radıyallahu anh anlatıyor: “(Vefat etmiş bulunan Sa’d radıyallahu anh’ın cesedi kabre indirileceği zaman) Resulullah aleyhissalatu vesselam, Sa’d’ın cesedini tabutun üzerinden usulca çekti, (kabre yerleştirip defnettikten sonra) kabrin üzerine su çiledi.”

6426 – Ebu Saidi’l-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam (kabre indirilip defnedileceği zaman) kıble istikametinden tutularak karşılandı ve tabutun üzerinden yavaşça çekilip çıkarıldı.”

6427 – Said İbnnu’I-Müseyyeb rahimehullah anlatıyor: “Ben, İbnu Ömer radıyallahu anhüma ile birlikte bir cenazede beraber bulundum. Cenazeyi lahde koyunca: “Bismillahi ve fi sebilillahi, ve ala Milleti Resulillahi” dedi. Sonra lahidin önüne kerpiç dizilmeye başlanınca: “Allahümme ecirha mineşşeytani ve min azabi’l-kabri, Allahümme cafi’l-arda an cenbeyha ve sa’id ruhaha ve lakkıha minke rıdvanen, (Ey Allahım bu cenazeyi şeytanın şerrinden ve kabir azabından koru. Ey Allahım! Yeri onun yanlarından uzak tut! Ruhunu yükselt, onu katından rızaya erdir!” dedi. Ben. “Ey İbnu Ömer! Bu duayı Resulullah aleyhissalatu vesselam’dan mı işittin, kendi fikrinle mi söylüyorsun?” dedim. “Bunu ben kendimden söylesem, ben söz söylemeye muktedirim demektir. Hayır! Ben onu Resulullah aleyhissalatu vesselam’dan işittim” cevabını verdi.”