6165 – EZANDA SÜNNET

EZANDA SÜNNET

6165 – Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’ın müezzini Sa’d el-Karazi radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre, “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Bilal radıyallahu anh’a (ezan okurken) iki parmağını kulağına sokmasını emrederek: “Şüphesiz bu, sesin daha çok yükselmesini sağlar” buyurmuştur.”

6166 – Ebu Cuhayfe radıyallahu anh anlatıyor: “Ebtah nam mevkide Resûlullah aleyhissatâtu vesselâm’ın yanına geldim. Kırmızı bir çadırda kalıyordu. Derken Bilâl çıkıp ezan okudu. Ezanında her bir cihete dönüyor ve iki parmağını kulaklarına sokuyordu.”

6167 – İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Müezzinlerin boyunlarına, müslümanların iki hasletleri takılmıştır: Namazları ve oruçları. (Bunların vakitlerini müslümanlara müezzinler ilan eder.)”

6168 – Hz. Bilal radıyallahu anh’ın anlattığına göre: “(Bir gün) sabah namazını haber vermek üzere Aleyhissalâtu vesselâm’ın yanına gelmiş, ancak kendisine “uyuyor” denilmiş. Bunun üzerine:

“Essalâtu hayrun mine’n-Nevm, essalatu hayrun mine’n-nevm (namaz uykudan daha hayırlıdır)!” demiştir. Bundan böyle bu ibarenin sabah ezanına dahil edilmesi kabul görmüş ve ezan bu minval üzere kesinlik kazanmıştır.”