5982 – HZ. ALİ

HZ. ALİ

5982 – Berâ İbnu Âzib radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’ın yaptığı haccda biz de beraberdik. (Bir ara) yolda bir yerde konakladı ve cemaatle namaz kılma emrini verdi. Bu sırada, Hz. Ali radıyallahu anh’ın elinden tutarak (yanındaki ashabına): “Ben mü’minlere nefislerinden evla değil miyim?” diye sordu. Hep bir ağızdan: “Elbette evlasın!” dediler. Aleyhissalâtu vesselâm tekrar:

“Ben her mü’mine, kendi nefsinden evla değil miyim?” buyurdular. Ashab yine hep bir ağızdan: “Evet evlasınız!” dediler. Bunun üzerine (Ali’yi göstererek):

“İşte bu, ben kimin dostu isem, onun dostudur! Allah’ım, sen buna dost olana dost, düşman olana düşman ol!” buyurdular.”

5983 – Abdurrahman İbnu Ebi Leylâ anlatıyor: “Babam Ebu Leylâ Hz. Ali radıyallahu anh ile akşamları biraraya gelip sohbet ederlerdi. Hz. Ali, kışta yaz elbiseleri, yazda da kış elbiseleri giyerdi. Biz (babama bunun hikmetini bir) sorsanız! dedik. O da sordu. Ali radıyallahu anh şu açıklamayı yaptı:

“Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Hayber günü, gözümden rahatsız olduğum bir sırada, bana adam göndererek yanına çağırdı. Ben:

“Ey Allah’ın Resülü dedim, gözlerimden hastayım, (vereceğiniz vazifeyi yapamamaktan endişe ederim)” dedim. Bunun üzerine, gözüme mübarek tükrüklerinden sürüp, bir de: “Allah’ım, ondan sıcak ve soğuğun vereceği rahatsızlıkları kaldır!” diye dua buyurdular. O günden sonra ne sıcakta terledim, ne de soğukta üşüdüm” açıklamasını yaptı.”

Hz. Ali, ilaveten Resûlullah’ın şöyle buyurduğunu anlattı: “Yarın, Hayber’in fethi için öyle bir zatı komutan yapacağım ki, o Allah’ı ve Resûlünü hakkıyla sever, Allah ve Resûlü de onu severler. O cepheden kaçacak biri de değildir.”

5984 – İbnu Ömer radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Hasan ve Hüseyin cennet ehlinin gençlerinin efendileridir. Babaları onlardan daha hayırlıdırlar.”

5985 – Hz. Ali radıyallahu anh buyurdular ki: “Ben Allah’ın kulu, Resülü’nün kardeşiyim ve ben Sıddîk-ı Ekber’im. Benden sonra sıddîk-ı ekber olduğunu söyleyen yalancıdan başkası değildir. İnsanlardan önce yedi yıl namaz kıldım.”