5703 – MALLA İLGİLİ NEZİR

MALLA İLGİLİ NEZİR

5703 – Hz. Aişe radıyallahu anhâ demiştir ki: “Kim “Malım Kâ’be yolunda feda olsun!” diye nezrederse, ona yemin kefâreti gerekir. Kim de bağışlayacağı malı tayin edip belirlerse, o malı çıkarması gerekir, hatta bu mal üçte birden fazla bile olsa.”

Bu hadisin “…yemin kefareti gerekir” ibaresine kadar olan kısmını, Muvatta’da İmam Malik tahric etmiştir. Geri kalan kısmını ise Rezin tahric etmiştir.

Muvatta, Nüzûr 17, (2, 481).

5704 – İmam Malik’ten rivayete göre, “kendisine, “Malım Allah yolunda sadakadır” diyen kimse hakkında sorulmuştu, şu cevabı verdi:

“Üçte birini sadaka yapar. Zira, Aleyhissalâtu vesselâm, Ebu Lübâbe radıyallahu anh: “Günahı işlemiş bulunduğum kavmimin yurdunu terkedip, sana mücavir olacağım. Malımı da Allah ve Resûlüne tasadduk edeceğim” dediği vakit: “Bu maldan üçte birinin bağışı sana kifâyet eder” demişti.”

Muvatta, Nüzûr 16, (2, 481).

5705 – Amr İbnu Şu’ayb an ebihi an ceddihi radıyallahu anh anlatıyor: “Bir kadın (gelerek): “Ey Allah’ın Resûlü! Ben senin yanıbaşında def çalmaya nezrettim!” dedi. Aleyhissalâtu vesselâm:

“Nezrini yerine getir!” buyurdular.”

Ebu Davud, Eyman 27, (3315).

5706 – Rezin şu ziyadeyi kaydetti: “Kadın dedi ki: “Ey Allah’ın Resulü! Çıktığın gazveden sağ-salim ganimetle dönersen sana (zafer alâmeti olarak) def çalıvereceğim diye nezrettim!”

Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bu talep üzerine: “Eğer nezretti isen haydi nezrini yerine getir, yoksa böyle bir şey yapma!” buyurdular.”

Rezin’in ziyadesi İbnu Hibbân’ın Sahih’inde geçmektedir (6, 286-287).

5707 – Sâbit İbnu’d-Dahhâk radıyallahu anh anlatıyor: “Bir adam, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’a: “Ben şu şu yerde bir kurban kesmeye nezrettim!” dedi. Zikrettiği yer cahiliye insanlarının kurban kestikleri bir yerdi. Aleyhissalâtu vesselâm:

“Orada, kendisine ibadet edilen cahiliye putlarından biri var mı?” diye sordu. Adam:

“Hayır!” deyince:

“Pekiyi orada, onların bayramlarından bir bayram kutlanıyor mu?” diye sordu. Onlar yine “hayır!” deyince:

“Öyleyse nezrini yerine getir!” emrettiler.”

Ebu Dâvud, Eyman 27, (3313).