5436 – ÖLÜNÜN NAKLİ

ÖLÜNÜN NAKLİ

5436 – Abdullah İbnu Ebî Müleyke anlatıyor: “Abdurrahman İbnu Ebî Bekr radıyallahu anhümâ Mekke yakınlarında bir yer olan Hubşiyy’de vefat ettiği zaman Mekke’ye taşındı ve orada defnedildi. Hz. Aişe radıyallahu anhâ Mekke’ye gelince Abdurrahmân’ın kabrine uğradı ve şu beyitleri okudu:

“Biz (Irak Kralı) Cezîme’ye uzun zaman (kırk yıl hizmet eden) iki nedîmesi (Mâlik ve Akîl) gibiydik.

Öyle ki (hakkımızda): “Bunlar ebediyen ayrılmayacaklar” denmişti.

Vakta ki, ben ve (kardeşim) Mâlik uzun beraberlikten sonra ayrılınca, sanki tek gece beraber kalmadık gibi oldu.”

Hz. Aişe sonra şunları söyledi: “Vallahi ben burada olsaydım, öldüğün yerde defnedilirdin. Eğer ölümüne hazır olsaydım ziyaretine de gelmezdim.”

Tirmizî, Cenâiz 60, (1055).

5437 – Hz. Osman radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm, ölünün defnini tamamlayınca, kabri üzerinde durur ve:

“Kardeşiniz için (Allah’tan) mağfiret talep edin, onun için (karşılaşacağı sorgulamada) metânet dileyin. Zira şimdi ona hesap sorulacak!” buyururdu.”

Ebu Dâvud, Cenâiz 73, (3221).

5438 – Hz. Ali radıyallahu anh’tan anlatıldığına göre, bir ölünün defin işini tamamlayınca şöyle derdi: “Allahım, bu kulundur, sana gelmiştir. Sen ise yanına inilenin en hayırlısısın. Ona mağfiret et, onun girdiği yeri (kabri) geniş kıl.”

Rezîn tahric etmiştir.

5439 – Hz. Bureyde radıyallahu anh’tan anlatıldığına göre, “Ölünce, kabrinin üzerine iki yaş çubuk konmasını tavsiye etmiştir.”

Buhârî, Cenâiz 82, (Bab başlığında muallak olarak kaydetmiştir).

5440 – Urvetu’bnu’z-Zübeyr, Hz. Aişe radıyallahu anhâ’dan naklen anlattığına göre, “Urve’nin kardeşi Abdullah İbnu’z-Zübeyr’e Aişe dedi ki:

“Beni arkadaşlarımla birlikte defnedin. Resülullah’la birlikte odaya defnetmeyin. Zira ben, O’nunla birlikte tezkiye olunmamdan hoşlanmam.”

Buhârî, Cenâiz 96, İ’tisâm 16.