5322 – RESÜLULLAH ALEYHİSSALÂTU VESSELÂM’IN LANET ETTİKLERİ

RESÜLULLAH ALEYHİSSALÂTU VESSELÂM’IN LANET ETTİKLERİ

5322 – Ebu’t-Tufeyl radıyallahu anh anlatıyor: “Ali İbnu Ebi Tâlib radıyallahu anh’a bir adam gelerek:

“Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın sana tevdi ettiği sır nedir?” diye sormuştu. Hz. Ali buna öfkelendi ve:

“Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, halka gizlediği hiçbir şeyi bana sır olarak vermedi. Şu kudar var ki, bana dört kelime söyledi!” dedi. Adam:

“Nedir onlar, söyler misin?” deyince, Hz. Ali:

“Allah’tan başkasının adına kesene Allah lânet etsin. Ebeveynine lânet edene lânet etsin. Bid’atçıyı himaye edene Allah lânet etsin. Tarlanın sınır taşlarını değiştirene Allah lânet etsin!”

Müslim, Edâhî 43, (1978); Nesâî, Dahâya 34, (7, 232).

Rezin, İbnu Abbâs’tan şu ziyadede bulundu: “A’mayı yoldan men eden mel’undur. Bir hayvana temasta bulunan mel’undur. Lüt kavminin pis işini yapan mel’undur.”

5323 – Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm ribayı yiyeni, yedireni, riba akdini yazanı, sadakaya (zekata) mâni olanı, dövme yapanı, dövme yaptıranı -hastalık sebebiyle olan hâriç- hulle yapanı, hulle yaptıranı lanetledi.”

Nesâî, Zinet 25, (8, 147).

5324 – Muhammed İbnu Abdirrahmân, annesi Amra Bintu Abdirrahmân’dan naklen anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm nebbâş (mezar soyan) erkek ve kadınlara lânet etti.”

Muvatta, Cenâiz 44, (1, 238).

5325 – Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

“Allahım, ben senden hulf etmeyeceğin bir ahd talep ediyorum. (Biliyorsun) ben bir beşerim. Hangi mü’mine (hatâen) eziyet verir, kırıcı söz sarfeder, lânette bulunur, değnek vurup (canını yakar)sam bu haksızlığı onun hakkında, Kıyamet günü bir rahmet, (sevabında) bir artış, sana bir yaklaşma vesilesi kıl.”

Buhari, Da’avat 34; Müslim, Birr 90, (2601).

5326 – Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın yanına iki kişi girdi. Resûlullah’a bir şeyler söylediler. Fakat ne söylediklerini bilmiyorum. Söyledikleriyle Aleyhissalâtu vesselam’ı kızdırmışlardı. Onlara lânet etti, sebbetti (kırıcı konuştu). Adamlar çıkınca:

“Vallahi! Ey Allah’ın Resulü! Bunların kazandığı hayrı kim kazanabilir?” dedim.

“Bu da ne?” buyurdular.

“Onlara lanet ettin, sebbettin” dedim.

“Benim Rabbime ne şart koştuğumu bilmiyor musun? Dedim ki: “Allahım, ben bir beşerim. (Beşerin razı olduğu gibi razı olur, beşerin kızdığı gibi kızarım.) Öyleyse mü’minlerden hangisine (hak etmediği halde) lanet edersem, sebbedersem bunu onun hakkında (tahür (günahlarından temizlik vesilesi)), (sevabında) bir artış ve ücret kıl!” buyurdular.”

Müslim, Birr 88, (2600).