5227 – SÜSLENME

SÜSLENME

5227 – Ebu’l-Ahvas babasından naklen diyor ki: “Üzerimde âdi bir elbise olduğu halde Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’ın yanına gelmiştim. Bana:

“Senin malın yok mu?” diye sordu.

“Evet var!” cevabıma:

“Hangi çeşit maldan?” sorusunu yöneltti.

“Her çeşit maldan Allah bana vermiştir (deve, sığır, davar, at, köle, hepsinden var)” demem üzerine:

“Öyleyse Allah Teâlâ hazretleri sana bir mal verdiği vakit Allah’ın verdiği bu nimetin eseri ve fazileti senin üzerinde görülmelidir!” buyurdular.”

Nesâi, Zinet 83, (8,196).

5228 – Muhammed İbnu Yahya İbnu Hibbân anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

“Sizden biri bolluğa erince iş elbisesinden başka bir de cuma elbisesi edinirse üzerine (bir vebal) yoktur.”

Ebu Dâvud, Salât 219, (1078); İbnu Mâce, İkametu’s-Salât 82, (1095).

5229 – Hz. Câbir radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, bize binek hayvanlarımızı güden bir adamımızı gördü. Üzerinde eskimiş (çizgili) iki parçalı giysi vardı.

“Onun bu eskilerden başka giyeceği yok mu?” buyurdular. Evet var dedim. Çamaşır torbasında iki giysisi daha var, ben onları giydirmiştim.”

“Öyleyse çağır onu da, bunları giysin!” emrettiler. (Çağırdım, emr-i Nebeviyi söyledim), o da onları giyindi. Geri gitmek üzere dönünce, Aleyhissalâtu vesselâm:

“Nesi var (da bu yenileri giymiyor?) Allah boynunu vurasıca! Bu daha hoş değil mi?” buyurdular. Adam bu sözü işitti ve: “Allah yolunda mı (boynum vurulsun) ey Allah’ın Resülü?” dedi.

“Evet buyurdular, Allah yolunda!” Adam Allah yolunda öldürüldü.”

Muvatta, Libas 1, (2, 910).

5230 – İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm şu iki kıyafeti yasakladı: Çok yüksek kıyafet, çok düşük kıyafet.”

Rezin tahric etmiştir.