4028 – DUHULDEN (GERDEKTEN) ÖNCE BOŞAMA

DUHULDEN (GERDEKTEN) ÖNCE BOŞAMA

4028 – Tavus rahimehullah anlatıyor: “Ebu’s-Sahbâ (adında birisi) İbnu Abbas radıyallahu anhüma’ya (sık sık sualler sorardı). Bir defasında: “Bir kimsenin, hanımını duhülden (temastan) önce üç kere boşaması halinde, alimlerin bunu, bir talak addettiklerini bilmiyor musunuz?” dedi. İbnu Abbas radıyallahu anh şu cevabı verdi: “Elbette biliyorum. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Hz. Ebu Bekir devirlerinde ve Hz. Ömer radıyallahu anhüma’nın hilafetinin de ilk yıllarında, bir erkek hanımını, daha onunla temastan önce boşayacak olsa, bu bir tek talak addediliyordu. Hz. Ömer, insanların talaka düşkünlüklerini görünce: “Erkeklerin aleyhine olarak bu talaklara müsaade ediyorum” dedi.”

Müslim, Talak 17, (1472); Ebu Davud, Talak 10, (2199, 2200); Nesai, Talak 8, (6, 145).

4029 – Muhammed İbnu İyas İbnu’l-Bukeyr anlatıyor: “Bir adam karısını, temastan (gerdekten) önce üç talakla boşadı. Sonra da onunla nikahının devamını uygun gördü. Fetva sormaya gitti, ben de beraberinde idim. İbnu Abbas ve Ebu Hüreyre radıyallahu anhüm’ün yanlarına geldi. Onlar: “Senden başka bir erkekle evlenmedikçe o hanımla evlenmen mümkün değil!” dediler. Adam, “İyi ama ben onu bir talakla boşadım” dedi. İbnu Abbas radıyallahu anhüma: “sen, kendine ait fazlalığı elinden bırakmışsın!” buyurdu.”

Muvatta, Talak 37, 39, (2, 570, 571); Ebu Davud, Talak 10, (2198). Bu metin Muvatta’daki metindir.

4030 – Ata İbnu Yesar rahimehullah anlatıyor: “Bir adam Abdullah İbnu Amr İbni’l-As radıyallahu anhüma’ya, temastan (gerdekten) önce hanımını üç talakla boşayan kimsenin durumunu sordu. Ata rahimehullah der ki: “Ben bâkirenin talakı birdir” dedim. Ancak Abdullah bana dedi ki: “Sen hikayecisin (kafadan attın). Bir talak, talak-ı bâinle kadını boş kılar, üç ise, kadını bir başkasıyla evlenip ondan boşanıncaya kadar eski kocasına haram kılar.”

Muvatta, Talak 33, (2, 570).