4004 – RUKYEDEN NEHİY

RUKYEDEN NEHİY

4004 – İmran İbnu Husayn radıyallahu anhüma anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: “Ümmetimden yetmişbin kişi (Mahşer’de) hesaba çekilmeden cennete girecektir!” buyurdular. Kendisine: “Ey Allah’ın Resûlü! Bunlar kimlerdir?” diye sual edildi.

“Onlar, kendilerine dağlamayanlar, rukyeye başvurmayanlar, teşâ’üme (uğursuzluğa) inanmayanlar ve Rablerine tevekkül ederlerdir!” buyurdu.

Ukkâşe radıyallahu anh kalkıp: “Ey Allah’ın Resûlü! Dua buyur, Allah beni onlardan kılsın!” dedi. Aleyhissalatu vesselam: “Sen onlardansın!” müjdesini verdi. Bir başkası daha kalkıp: “Ey Allah’ın Resûlü! Beni de onlardan kılması için Allah’a dua ediver!” dedi. Aleyhissalatu vesselam: “O hususta Ukkâşe senden önce davrandı!” cevabını verdi.”

Müslim, İman, 371, (218).

4005 – İbnu Mes’ud radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ı işittim, diyordu ki: “Rukyelerde, temimelerde (muskalarda), tivelelerde (muhabbet muskası) bir nevi şirk vardır.” Bunu işiten bir kadın atılarak, (İbnu Mes’ud’a): “Böyle söylemeyin, benim gözüm ağrıyordu. Falan yahudiye gittim geldim. O bana rukye yaptı. Ağrım kesildi” dedi. Abdullah İbnu Mes’ud radıyallahu anh tereddüt etmeden, “Bu (ağrı) şeytanın işiydi, o eliyle dürtüyordu, sana rukye yapılınca vazgeçti. Bu durumda sana Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm gibi, şöyle söylemem kâfidir: “İzhebi’l-bâs Rabbe’n-nâs eşfi ente’ş-Şâfi, Lâ şifâe illâ şifâuke, şifâen lâ yuğâdiru sakamen. (Ey insanların Rabbi, acıyı gider, şifa ver, sen Şafisin. Senin şifandan başka bir şifa yoktur, hiçbir hastalığı terketmeyen bir şifa istiyorum.”

Ebu Davud, Tıbb 17, (3883).

4006 – Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’dan nüşre hakkında sorulmuştu: “O şeytan işidir!” buyurdu.”

Ebu Davud, Tıbb 9, (3868).

4007 – İsa İbnu Hamza rahimehullah anlatıyor: “Abdullah İbnu Ukeym radıyallahu anh’ın yanına girdim. Kendisinde kızıllık vardı. “Temime (muska) takmıyor musun?” diye sordum. Bana şu cevabı verdi: “Bundan Allah’a sığınırım. Zira Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurmuştu: “Kim bir şey takınırsa, ona havale edilir.”

Tirmizi, Tıbb 24, (2073).