3839 – YİYECEK ALETLERİ

YİYECEK ALETLERİ

3839 – Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: “Ben Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın ne sükürrüce (denilen tahta sofra) üzerinde yemek yediğini, ne ona inceltilmiş (yufka) ekmek yapıldığını ve ne de yemek masası (hıvân) üzerinde yemek yediğini hatırlamıyorum.”

Enes’in bu sözünü rivayet eden Katâde’ye “Pekiyi neyin üzerinde yemek yiyorlardı?” diye sorulmuştu. “Sofralar üzerinde” diye cevap verdi.”

Buhari Et’ime 8, 26, Rikak 17; Tirmizi, Et’ime 1, (1789).

3840 – Ebu Hâzım rahimehullah anlatıyor: “Sehl İbnu Sa’d radıyallahu anh’a sordum: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm hiç (kepeksiz has undan yapılmış) beyaz ekmek yedi mi?” Bana şu cevabı verdi: “Hayır! Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Allah’ın O’nu peygamber olarak gönderdiği günden ölünceye kadar hiç beyaz ekmek görmedi.” Ben tekrar sordum: “Elekleriniz var mıydı?”

“Hayır!, dedi, Aleyhissalatu vesselam Allah’ın kendisini peygamber olarak gönderdiği günden ölünceye kkadar hiç elek görmemiştir.”

“Öyleyse, dedim, siz arpa ununu elemeden nasıl yiyebiliyordunuz?”

“Arpayı öğütüyorduk, sonra üflüyorduk, üfrüğümüzün tesiriyle uçabilen (kepek) uçuyor geri kalan kısmına su katıp (hamur yapıyor) ve yiyorduk” diye cevap verdi.”

Buhari, Et’ime 22, 10; Tirmizi, Zühd 38, (2365).