1693 – EMİR OLMANIN KÖTÜLÜĞÜ

EMİR OLMANIN KÖTÜLÜĞÜ

1693 – Mikdâm İbnu Ma’dikerib (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) omuzuma vurdu ve:

“Ey Kudeym (Mikdamcık)! Emîr, kâtip, ârif olmadan ölürsen kurtuluşa erdin demektir!” dedi.”

Ebü Dâvud, Harâc 5, (2933).

1694 – Ebû Zerr (radıyallâhu anh) anlatıyor:

“Ey Allah’ın Resûlü! dedim, beni memur ta’yin etmez misin?”

Bu sözüm üzerine, elini omuzuma vurdu ve sonra da:

“Ey Ebû Zerr, sen zayıfsın, memurluk ise bir emanettir. (Hakkını veremediğin taktirde) kıyamet günü rüsvaylık ve pişmanlıktır. Ancak kim onu hakederek alır ve onun sebebiyle üzerine düşen vazifeleri eksiksiz edâ ederse o hâriç” buyurdu.”

Müslim” İmâret 17, (1826); Ebü Dâvud, Vesâyâ 4, (2868); Nesâî, Vesâya 10, (6, 255).

Ebû Dâvud’un diğer bir rivâyetinde şöyle gelmiştir: “Ey Ebû Zerr, ben seni zayıf görüyorum. Ben kendim için istediğimi senin için de isterim. Sakın iki kişi üzerine âmir olma, yetim malına da velilik yapma.”

Yine Ebû Dâvud’un bir diğer rivâyeti (Harâc 5, (2934) şöyle: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: “Âriflik haktır, halka âriflik gereklidir, ancak ârifler ateştedir. ”

1695 – Abdurrahman İbnu Semüre (radıyallâhu anh) anlatıyor:

“Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

“Ey Abdurrahman! Emîrlik isteme. Eğer senin talebin üzerine sana emîrlik verilirse, istediğin şeyin sorumluluğu sana yüklenir. Eğer sen talibi olmadan sana emîrlik verilirse, o işte yardım görürsün. Bir iş için yemin eder, sonra da aksini yapmakta hayır görürsen, daha hayırlı gördüğün ne ise onu yap, ettiğin yemin için de kefârette bulun.”

Buhârî, Ahkâm 5, 6, Eymân 1; Müslim, İmâret 19, (1652); Ebü Dâvud, Harâc 2, (2929); Tirmizî, Nüzür 5, (1529); Nesâî, Adâbu’l-Kudat 5, (8, 225).

1696 – Ebû Musa (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Yanımda amcamın evlatlarından iki kişi daha olduğu halde Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın huzuruna girdim. Yanımdakilerden biri:

“Ey Allah’ın Resûlü! Allah’ın sana tevdi ettiğn işlerden bazıları üzerine bizi emîr tayin et” dedi. Diğeri de aynı talepde bulundu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın onlara cevabı şu oldu:

“Biz, -Allah’a kasem olsun- bu işe, onu taleb eden veya ona hırs gösteren hiç kimseyi tayin etmeyiz!”

Buhârî, Ahkâm 7,12, İcâre 8, İstitâbe 2; Müslim, İmâret 7, (1733); Ebû Dâvud, Harâc 2, (2930); Nesâî, Adâbu’1-Kudât 4, (8, 224).