1427 – HALK VE TAKSÎR HAKKINDA

HALK VE TAKSÎR HAKKINDA

1427 – Hz. Enes (radıyallahu anh): “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) cemretu’1-Akabe’ye geldi, taşlarını attı, sonra Mina’daki menziline (konakladığı yere) geldi ve kurbanını kesti. Sonra berbere: “Al!” dedi ve sağ yanını işaret etti. Sonra sol tarafını işaret etti, sonra (kesilen saçları) halka vermeye başladı.” Bir rivayette şöyle denir: “Sağ yandan kesileni sağındakilere, sol yandan kesileni de Ümmü Süleym’e verdi.”

Buhârî, Vudü 33; Müislim, Hacc 323, (1305); Tirçnizî, Hacc 73, (912); Ebu Dâvud, Menâsik 79, (1981).

1428 – Bir rivayette şöyle denmiştir: “Sol taraftan kesilenleri Ebu Talha’ya verdi ve ona: “Bunu halka dağıt” diye emretti.”

1429 – Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) kadının saçını traş etmesini yasakladı.”

Tirmizî, Hacc 75,(914).

Rezîn’in ilâvesinde: “…Haccda da, umrede de” ziyadesi vardır. Bu ziyadeden sonra (Rezîn ilaveten şunu) der: “Onlara sadece teksîr (kısaltma) gereklidir.”

1430 – İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Ey Allahım, traş olanlara rahmet et” diye dua etmişti. Yanındakiler:

“Kısaltanlara da ey Allahın Resûlü!” dediler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz: “Ey Allahım traş olanlara rahmet et!”diye duasını tekrar etti. Yanındakiler tekrar:

“Kısaltanlara da Ey Allah’ın Resûlü!” dediler, bu sefer:

“Kısaltanlara dal”buyurdu.”

Buhârî, Hacc 127; Müslim, Hacc 316, (1301);Muvatta, Hacc 184, (1, 395); Tirmizî, Hacc 74, (913); Ebu Dâvud, Menâsik 79, (1979).

1431 – Sahiheyn’in Ebu Hüreyre (radıyallahu anh)’den kaydettiğn bir rivayet şöyledir: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Ey Allahım,traş olanlara mağfiret et!” demişti, yanındakiler: “Ey Allah’ın Resûlü! Kısaltanlar için de (dua ediver!)” dediler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) yine: “Ey Allahım, traş olanlara mağfiret et!” buyurdu. Yanındakiler: “Ey Allah’ın Resûlü! Kısaltanlar için de (dua ediver!)” dediler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Ey Allahım, traş olanlara mağfiret et!” dedi.Yanındakiler: “Ey Allah’ın Resûlü! Kısaltanlara da (dua ediver)” dediler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) (bu üçüncü talebte): “Kısaltanlara da!” dedi.”

Buhâri, Hacc 127; Müslim, 320, (1302).

1432 – Müslim’de Ümmü’1 Husayn (radıyallahu anhâ)’ın bir rivayeti şöyledir: “Veda haccında Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın, traş olanlara üç kere, kısaltanlara bir kere dua ettiğini işittim.”