1149 – HACCIN VÜCÛBU

HACCIN VÜCÛBU

1149 – Ebu Hüreyre hazretleri (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize şöyle hitab etti:

“Ey insanlar, size hacc farz kılınmıştır. Şu halde haccı edâ edin!”

Cemaatte bulunan bir adam:

“Her sene mi, Ey Allah’ın Resûlü?” diye sordu. Resûlullah (aleyhissalatu vesselâm) cevap vermedi. Adam sorusunu üç kere tekrar etti. Bunun üzerine:

“Ben sizi bıraktıkça siz de beni bırakın. (Madem ki sükût ettim, niye sormada ısrar ediyorsunuz?) Şayet (sorunuza) “Evet!” deseydim, her yıl haccetmek vacib oluverirdi ve buna güç yetiremezdiniz. Şunu bilin ki, sizden öncekileri helak eden şey, çok sual sormaları ve peygamberleri hakkında ihtilaflarıdır. Size bir iş emrettiğim zaman, bunu gücünüz yettiğince Îfa edin, bir yasaklamada bulunduğum vakit de ondan kaçının (bu emir ve yasakla ilgili olarak aklınıza gelen her şeyi sormaya kalkmayın!)”

Buhârî,İtisam 4; Müslim, Hacc 412, (1337), Fedâil 130, (1337); Nesâî, Hacc 1, (5,110-111).

1150 – Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz şöyle buyurdular:

“Kim kendisini Beytullahi’1-haram’a ulaştıracak kadar azık ve bineğe sahip olduğu halde haccetmemişse onun Yahudi veya Hıristiyan olarak ölmesi arasında fark yoktur. Zîra, Cenab-ı Hakk şöyle buyurmuştur: “Oraya yol bulabilen insana, Allah için Kâbe’yi haccetmesi gerekir” (Âl-i İmrân 97).

Tirmizî, Hacc 3, (812).

1151 – İbrzu Abbas (radıyallahu anhümâ) hazretleri anlatıyor: “Akra’ İbnu’1-Hâbis (radıyallahu anh), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a:

“Hacc her sene midir, ömürde bir kere midir?” diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):

“Bir keredir, fazla yapan nafile olarak yapmış olur!” diye cevap verdi.”

Ebu Dâvud, Hacc 1, (1721); Nesâî, Hacc 1, (5,111); İbnu Mâce, Menâsik 2, (2886).

1152 – Yine İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: “İslâm’da hacc yapmamak (saruret) yoktur.”

Ebu Dâvud, Hacc 3, (1729).

1153 – Yine İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın şu sözünü rivayet etmiştir: “Hacc yapmak isteyen acele davransın.”

Ebu Dâvud, Menâsik 6, (1732).

1154 – Hz. Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’dan: “Umre vacib midir?” diye sorulmuştu, şu cevabı verdi:

“Hayır! Ancak, umre yapmanız faziletli bir ameldir. ”

Tirmizî, Hacc 88. (931).

1155 – İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ)’ın: “Umre vacibtir” dediği rivayet olunmuştur.

Tirmizî, Hacc 88, (931).

1156 – Yukarıdaki rivayetin bir benzeri İbnu Mes’ud’dan vapılmıştır. İbnu Mes’ud (radıyallahu anh) hazretleri Şöyle kıraat ederdi: ve derdi ki: “Eğer günah olmasaydı -Resûlullah (aleyhissalâtu vesselàm)’dan bu mevzuda hiç bir şey işitmemiş olmama rağmen- umre vaciptir derdim.”

Rezîn ilavesi.